Lody lodom nie równe

Lody są przysmakiem, który uwielbia niemal każdy z nas, niezależnie od pory roku. Najchętniej sięgamy po nie w sezonie letnim, kiedy pragniemy się ochłodzić – szczególnie wtedy wszechobecne budki z lodami kuszą nas intensywnymi kolorami i mnogością wariantów smakowych, oferując nam między innymi lody na patyku, lody w rożku, lody włoskie, czy lody na gałkę. Niestety sporą część wymienionych przysmaków stanowią produkty o słabej lub co najwyżej średniej jakości, wypełnione sztucznymi aromatami, konserwantami i innymi polepszaczami. Znalezienie miejsca, które serwuje dobre, naturalne lody mogło stanowić jeszcze do niedawna niemałe wyzwanie – na szczęście z roku na rok sukcesywnie przybywa liczba lodziarni, specjalizujących się w wyrobach rzemieślniczych. Czym jednak różnią się one od innych miejsc tego typu?

 

Nie ilość a jakość

Jakość produktów, jakie możemy znaleźć w tradycyjnych lodziarniach znacznie odbiega od tego, co możemy znaleźć w produktach przeznaczonych do masowej sprzedaży. Skład lodów rzemieślniczych bazuje przede wszystkim na naturalnych produktach, takich jak śmietana, mleko, świeże jaja i cukier, które stanowią bazę deseru. Z kolei do stworzenia różnorodnych opcji smakowych używa się między innymi sezonowych owoców – truskawek, malin, borówek, porzeczek, itp. oraz wysokiej jakości składników, takich jak belgijska czekolada, wanilia czy kawa. W niektórych lodziarniach rzemieślniczych wybór smaków każdego dnia jest inny, w zależności od kreatywności osób, które odpowiadają za tworzenie receptur, jak również od dostępności składników

 

Jak rozpoznać dobrą lodziarnię?

Mimo, że wiele lodziarni i kawiarni coraz chętniej zaznacza, że sprzedaje lody, będące wyrobem własnym, to nie zawsze produkty te odznaczają się najwyższą jakością. Jeżeli poszukujemy lodziarni rzemieślniczych, warto kierować się do miejsc, które posiadają dobrą renomę i są chętnie polecane przez innych użytkowników. Również duża liczba osób oczekujących w kolejce po lody powinna być dla nas wystarczającą rekomendacją, ponieważ zwykle tam gdzie znajduje się dobra jakość, tam i lgnie najwięcej klientów.

 

Źródło: https://znajdzlunch.pl/Warszawa